Saracia distruge dezvoltarea creierului copiilor si educatia

Cercetarile arata ca SES (statutul socio-economic) este asociat cu o gama larga de rezultate de sanatate, cognitive si socio-emotionale la copii, cu efecte care incep inainte de nastere si continua pana la maturitate.

SES joaca un rol in dezvoltarea principalelor domenii ale creierului responsabile pentru invatare, limba si dezvoltare emotionala.

Pentru a intelege efectele dintre veniturile si nivelurile de educatie ale unui parinte si cresterea cognitiva a copilului lui, cercetatorii de la Institutul National de Sanatate Mintala au luat mai mult de 600 de indivizi si le-au scanat creierul pe tot parcursul vietii lor, la varste cuprinse intre 5 si 25 de ani.

Ulterior, cercetatorii au comparat datele neuroimagistice cu datele privind nivelul academic si profesia parintilor lor, pe langa examinarea nivelului IQ al fiecarei persoane.

Exista doar o usoara schimbare de la copilarie la maturitate timpurie atunci cand se compara relatia dintre SES si anatomia creierului. Potrivit cercetatorilor, ei cred ca perioada prescolara a unui copil este esentiala, deoarece statutul socio-economic si organizarea creierului incep sa se dezvolte la acel moment.

Conform stiintei, s-a aratat ca SES este asociat pozitiv cu volumul total de materie cenusie si mai putin cu volumul materiei albe. De asemenea, a fost legat de niveluri de volum din cortexul prefrontal, zona creierului asociata cu cresterea personalitatii, si hipocamp, care regleaza emotiile.

„Am gasit asocieri pozitive intre SES si volumele totale ale creierului, cortexul si patru structuri subcortice separate”, scriu autorii Journal of Neuroscience.

Creierul este raspunzator pentru dezvoltarea emotionala, invatarea si abilitatile lingvistice erau mai complexe la persoanele ale caror parinti aveau un nivel educational bun, iar parintii aveau ocupatii bune.

„Dezvoltarea timpurie a creierului are loc in contextul experientelor si mediului inconjurator ale fiecarui copil, care variaza semnificativ in functie de statutul socio-economic (SES)”, au scris autorii. Dezvoltarea timpurie a creierului unui copil poate fi diferita in functie de SES al parintilor, deoarece se va asocia cu experientele timpurii ale copilului, cum ar fi venitul parintilor, educatia si nivelul ocupational.

Prin urmare, acesti factori au indicat un impact asupra sanatatii mintale a copilului. Ca exemplu, dezvoltarea cognitiva si realizarile lor academice.

Potrivit studiului, cercetarile au identificat doua limitari principale. In primul rand, echipa a folosit o masura depasita a SES care nu implica neaparat toti factorii SES parentali. In al doilea rand, subiectii din acest esantion nu sunt reprezentativi pentru intreaga gama socio-economica din Statele Unite.

„Descoperirile noastre informeaza eforturile in curs de desfasurare pentru a clarifica modelul spatio-temporal de SES legat de varianta neuro-anatomica si relatia sa cu rezultatele cognitive, cum ar fi IQ-ul”, concluzioneaza autorii, observand ca aceasta legatura intre SES si dezvoltarea cognitiva „reprezinta doar un set posibil de interactiuni intre mediul copilariei, anatomie si cognitie”.