Hormonul bucuriei: Tot ce nu stiai despre serotonina

Publicitate

Pentru a clarifica: initial, serotonina nu este un hormon, ci un neurotransmitator al creierului, adica o substanta care transmite impulsuri cerebrale intre celulele nervoase. Dar se transforma intr-un hormon numai cand intra in sange.

Unde se gaseste serotonina?

Serotonina este prezenta in multe organe interne (intestine, muschi, sistem cardiovascular etc.), dar o mare parte din aceasta se gaseste in creier, unde afecteaza activitatea celulelor si transmite informatii dintr-o parte a creierului la alta.

Serotonina regleaza activitatea celulelor responsabile pentru starea de spirit, memoria, comportamentul social, performanta, concentrarea etc.

Daca exista o lipsa a serotoninei in creier, simptomele acestei situatii sunt stare proasta, anxietatea crescuta, oboseala, confuzia, lipsa interesului fata de partener, depresia, inclusiv in formele cele mai grave.

Lipsa de serotonina este, de asemenea, responsabila pentru acele cazuri in care nu putem scapa de ganduri obsesive sau infricosatoare.

Este foarte util pentru psihologi sa stie ca nu toate problemele psihologice sunt rezolvate prin vorbire, uneori clientul trebuie sa-si corecteze chimia interna …

Intr-adevar, daca o persoana a crescut nivelul de serotonina, depresia dispare.

Astfel, se poate spune ca serotonina este un antidepresiv care indeparteaza depresia si face viata persoanei fericita.

Cum cresti nivelul de serotonina?

Cel mai simplu si mai accesibil este statul la lumina, sub razele stralucitoare ale soarelui.

Alta metoda este sa incepeti sa va monitorizati pozitia. Inclinare determina o scadere a nivelului de serotonina si aproape automat duce la un sentiment de la un sentiment de rusine la unul de vinovatie.

Dar postura dteapta determina o crestere a nivelului de serotonina, creste stima de sine si starea de spirit.

Publicitate

Cea de-a treia modalitate de crestere a serotoninei este de a manca acele produse care vor produce serotonina. In mod curios, serotonina pura lipseste din produse. Produsele contin un alt aminoacid, triptofan, din care organismul produce serotonina.

Renumita pentru nivelul de triptofan este telemeaua. Putin mai putin triptofan se gaseste in branza topita. Apoi vine carne slaba, ouale de gaina, linte. De asemenea, o cantitate mare de triptofan se gaseste in ciuperci, fasole, branza de vaci, mei si hrisca.

De asemenea, daca organismul are un nivel scazut de serotonina, aveti nevoie de vitamine din grupa B. Acestea se gasesc in ficat, hrisca, fulgi de ovaz, salata si fasole.

De asemenea, aveti nevoie de produse care contin magneziu (contribuie, de asemenea, la producerea de serotonina). Acestea sunt orezul, prunele, caisele uscate, taratele, fructele de mare. Pentru a creste nivelul de serotonina, mancati banane, pepeni, curmale, dovlecii, portocale.

Pe langa nutritia adecvata, exista si alte surse de serotonina. Cresterea serotoninei ajuta activitatea fizica. Faceti cel putin 20 de minute pe zi orice fel de sport (alegat, inot, dans etc.) si in curand va veti ridica spiritul si va veti simti mult mai bine. Nu poti sa faci sport – cel putin mergi pe jos.

Completati activitatea fizica cu un somn bun: este necesar sa obtineti un somn suficient pentru a produce serotonina. Aerul proaspat (si soarele din nou!) Va contribui la cresterea nivelului de serotonina.

Comunicati mai mult cu prietenii si cu oamenii care va plac, faceti afacerea sau hobby-ul preferat, ascultati muzica preferata, acordati-va mai multe minute placute – acest lucru va va ajuta cu siguranta.

Important! Relatia cauzala dintre cantitatea de serotonina din organism si starea de spirit este “bidirectionala”: daca nivelul acestei substante creste, se creeaza o buna dispozitie, daca apare o stare buna, serotonina incepe sa fie produsa.

Publicitate
Loading...